Tarinallistaminen

 

Jo useamman vuoden Anne Kalliomäen Tarinakone on kouluttanut yrityksiä ja yhteisöjä tarinallistamaan liiketoimintaa.
Tällä haetaan positiivista erottumista kilpailijoista.
Uskon itse että tämä on täysin totta ja esim. Joulupukin Maa on erittäin hyvä esimerkki siitä. Ilman hyvin tehtyä tarinaa joulupukista, ei siellä vierailisi tuhansia ihmisiä vuodessa.

Haluan ohjata teitä ajattelemaan asiaa pienempinä osina.
Samalla luontoalueella voi olla useita eri tarinoita. Ne räätälöidään tietylle eri kohderyhmille ja tämä aukaisee aivan uudenlaisia mahdollisuuksia erottua toisista luontoreiteistä.

Yrityksellä/yhteisöllä voi olla jo ”perus”tarina, joka auttaa erottumaan runsaasta tarjonnasta.
Tuon tarinan lisäksi voi yhdelle luontoreitille tehdä vaikka kolme eri tarinaa. Lapsille, erilaisista historioista kiinnostuneille, kasveista ja eläimistä kiinnostuneille jne. Tarinoita voidaan tehdä mystiikasta ja vaikka alueella kerrotuista vanhoista tarinoista.

Haluan auttaa näiden, erilaisten tarinoiden tekemisessä ja siten paremmin saatte kilpailuetua muihin alueisiin nähden.
Toki tämän voi tehdä myös perinteinen eräopas, jolla on tarvittava tieto ja taito. Haaste siinä kuitenkin on mahdollisten asiakkaiden ja sopivan oppaan aikatauluissa ja hinta.

Virtuaalinen opas on aina käytettävissä ja asiakkaalle edullisempi. Virtuaalinen opas voi olla millainen hahmo tahansa, joka sopii juuri siihen aihepiiriin mitä kerrotaan asiakkaille. Opas voi olla jo niin kiinnostava, että asiakkaat haluavat seurata rastilta rastille juuri häntä. Shamaani voi kertoa muinaishistoriasta, luonnonlapsi voi opastaa kasvien ja eläinten maailmaan, piirretyt hahmot tai keijukaiset kertovat lapsille tarinaa omalla tavalla.
Asiakkaalle luodaan elämyksellinen positiivinen tunne, kun oppaat todella eläytyvät tarinan kertomiseen ja ovat sisäistäneet tarinan tarkoituksen.

Ilman opasta ihmiset näkevät vain kauniin luonnon, ymmärtämättä sitä. Tarinalla tuosta luonnosta saa paljon enemmän – kokemuksen, missä voi olla myös jotain tekemistä, ei pelkkää oppaan puhetta.

Kokemus jää mieleen, siitä kerrotaan muille, mikä tarkoittaa täysin ilmaista markkinointia. Tarinoilla voi olla jatkokertomuksia, mikä koukuttaa asiakasta tulemaan uudestaan. Tai asiakas haluaa tulla uudestaan ja kulkea saman reitin toisen virtuaalioppaan kanssa sekä saada uutta tietoa alueesta.

Suomi on täynnä eksoottisia alueita, meidän vain tulee tuoda ne esille.
Nyt suomalaisetkin ovat ymmärtäneet taas luonnon arvon ja kaipaavat tietoa siitä lisää. Tarinoilla voidaan vastata tähän toiveeseen.

Olen viettänyt aikaa metsässä ihan pienestä lapsesta saakka ja imenyt kaiken tiedon itseeni, mitä vain olen saanut käsiini. Riitta ja luonto -sivulla olen avannut koulutustani ja osaamisalueitani on erityisest kasvit, eläimet, geologia, historia, luonnon henget ja energiat, mytologia, kivien vaikutukset sekä ennen kaikkea erittäin hyvä mielikuvitus.

Olen tehnyt eriaiheisia opastuksia ohjaamalla ryhmiä luonnossa. Kyseessä on voinut olla perinteinen ryhmä, joka haluaa oppaan mukaan syventämään juuri sen luonnon ymmärtämistä. Olen tehnyt tyhy/tyky -ohjelmia, lapsille kohdistettua tekemistä, erikoisryhmille luontopäiviä jne. erilaisten teemojen ympärillä; menninkäisen luontorasti, arvoitusten kautta etenemistä luonnossa, Riitta-karhun jalanjäljillä, erilaisia tunnistustehtäviä, Vedenjakajan syntyhistoria,villiyrttien hyödyntäminen,  luontokaste -tapahtuma, perinteinen päivän retki korpialueille ja siinä yhteydessä tutustuttu miten luonnossa voi liikkua ilman että eksyy sekä mitä  erilaisia vaihtoehtoja on  suunnistamiseen, retkiä missä tutustutaan miten luonto auttaa meitä ja kuinka voimme selvitä luonnossa tarvittaessa. Kaikki erilaisia ja tunteita sekä mietteitä herättäviä.

Se mitä ja miten voin auttaa, määritellään aina yhdessä. Tarinat voidaan tehdä jollekin tietylle alustalle, mikäli teillä on sellainen käytössä tai kaikkein halvimmillaan videot voi ladata YuoTube kanavalle ja luoda QR-koodin sille. QR-koodin tekemiseen on olemassa ilmaisia ohjelmia.

Voin tehdä suurimman osan itse, mutta jos teillä jo löytyy sopivia tekijöitä tai yhteistyökumppaneita, voin toimia vaikka vain käsikirjoituksen tekijänä. Kahta samanlaista reittiä ja tarinaa ei ole olemassa, kaikki ovat uniikkeja. Haluan kunnioittaa juuri teidän alueen ominaispiirteitä ja sitä mitä haluatte kertoa asiakkaille.

 

            Mielikuvitus on vain rajana!

Alla on kaksi vähän erilaista opastusideaa QR-koodeina. Molemmat ovat samalle reitille, toinen on suunnattu lapsille ja toinen kertoo historiaa, vanhimman mahdollisimman oppaan kertomana.